marți, 3 februarie 2009

Crime si criminali in serie (1)


Astazi voi incepe o mini serie avand ca subiect principal o pasiune (macabra dupa unii) de-a mea: crimele si criminalii in serie, profilul ucigasului, faptele terifiante ale infractorilor, cunoscuti sau nu, de majoritatea cititorilor.

Am ales la intamplare dintr-o lunga lista si voi incepe cu Bela Kiss.


Acesta a fost un cunoscut ucigas in serie, maghiar, nascut in anul 1877, anul decesului ramanand necunoscut pana astazi. Ca o mica paranteza, kiss in maghiara inseamna mic :)

Lui Kiss ii sunt atribuite 24 de crime comise cu ferocitate asupra unor femei pe care le atragea in locuinta sa prin anunturi in ziar in care isi oferea serviciile matrimoniale si de ghicitor. Actiunea se petrece intr-un orasel, Cinkota, de langa Budapesta. Vizavi de fizicul lui Kiss Bela, se spune ca acesta avea parul blond si ochii de-un albastru fermecator...deci fetelor mare grija ;))

Cand Bela Kiss, tinichigiu din oraselul Cinkota, Ungaria, a fost chemat sub drapelul tarii sale in Marele Razboi, in 1914, el a lasat in urma sa drugi de fier si lacate la usile si ferestrele casei sale, cam darapanate de la marginea orasului. Nu se poate spune ca ar fi fost nevoie cu adevarat de asemenea masuri de prevedere, caci Kiss avea o reputatie proasta, de vrajitor, si putini dintre vecinii sai s-ar fi aventurat în apropierea casei, indiferent de pretext.

Faptele sale au iesit la iveala in anul 1916, cand 2 politisti cărora li se încredinţase misiunea de a cauta rezerve de benzina ilegal depozitate, care ar fi putut fi reintroduse în circuitul cerut de efortul de razboi si-au facut aparitia la usa acestuia.

In acel moment, deja lumea vorbea pe la colturi de misterioasele containere metalice, in numar de 7, vazute in casa acestuia de catre o batrana care ii facea curatenie.

In timp ce politistii au deschis, in virtutea indatoririlor lor, zavoarele de la usa din fata a casei, grupuri de vecini ingrijorati, asezati de jur-imprejur, au stat sa-i priveasca, la o distanta respectabila, asteptandu-se, fara indoiala, la aparitia unor demoni care, la deschiderea usii, aveau sa dea buzna afara. Lucrurile stateau cu mult mai rau.

Descoperirea ce a urmat a intrecut orice asteptari...in podul casei fiind gasite cele 7 containere, inchise etans, deschiderea acestora reprezentand o scena de groaza pentru orice muritor de rand: in fiecare container se afla trupul gol si fara viata al cate unei femei, proptite in picioare, cu urmele franghiei strangulatorului inca vizibile in jurul gatului. Mirosul de putrefactie si duhoarea mortii a ramas multa vreme in acea zona, considerata de unii drept blestemata.

Dupa efectuarea unor sapaturi pe terenul din jurul casei, s-au descoperit ramasitele pamantesti ale altor saptesprezece persoane - toate de sex feminin si toate ademenite de Bela Kiss prin ziare la casa sa.

Despre existenta acestui ucigas feroce, ulterior descoperirilor, nu se cunosc prea multe date. La un moment dat, s-a presupus ca a murit intr-un spital din Serbia. Alte zvonuri au dat ca sigura inrolarea sa in Legiunea Straina franceza.

Ce se poate spune cu certitudine insa, este faptul ca Bela Kiss nu a fost judecat niciodata pentru monstruoasele sale fapte si nu a platit pentru viata celor 24 de femei ucise.


- va continua -

Niciun comentariu: